
VAN OMGEVINGSWET NAAR LOKET
De Omgevingswet is een integratie van 26 wetten omtrent ruimtelijke ontwikkeling en is bedoeld ter decentralisatie. In het licht van de Omgevingswet worden hiervoor Omgevingsdocumenten ontwikkelt door provincies, waterschappen en gemeenten. Deze ontwikkeling gaat gepaard met nieuwe, ingewikkelde processen. De bevoegde gezagen dragen daarbij verantwoordelijkheid voor de volledigheid, consistentie, juistheid en aanpasbaarheid van het Omgevingsdocument en zijn structuur en voor consistentie en beheer van regelgeving. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. De bevoegde gezagen leveren het Omgevingsdocument gedigitaliseerd aan en met een grootschalige digitale transformatie wordt een deel van het Omgevingsdocument als interactieve regelgeving beschikbaar gemaakt op één geïntegreerd digitaal loket. Voor bevoegde gezagen vereist dit vergaand begrip van de bijbehorende technische standaarden en controle over de complexe workflow van het DSO. De combinatie van decentralisatie van wetgeving en een digitale transformatie maakt de Omgevingswet zowel vanuit het oogpunt van automatisering als vanuit organisatorisch en veranderkundig perspectief een dure, tijdrovende en risicovolle operatie.
Structuur Omgevingsdocument
Technische standaarden
Consistentie & beheer
Controle over workflow
Complexiteit onder controle
Knowledge Values maakt gebruik van een unieke aanpak om complexiteit onder controle te krijgen.
Huidige uitdagingen
Uitdaging 1: Structuur Omgevingsdocument
- arrow_right Het omgevingsdocument moet volledige, consistente, juiste en aanpasbare regelgeving bevatten die ten alle tijden begrijpbaar is voor jurist, initiatiefnemer én computer.
- arrow_right Het leggen van de juiste verbanden tussen de hoofdstukken in het omgevingsdocument is inherent complex.
Lees meer
Uitdaging 2: Technische standaarden
- arrow_right Via annotatie dienen de juiste verbanden gelegd te worden tussen verschillende activiteiten, locaties, begrippen en andere elementen van regelgeving.
- arrow_right Het annoteren van regelgeving is arbeidsintensief en foutgevoelig.
Lees meer
Uitdaging 3: Consistentie & beheer
- arrow_right Het creëren van regelgeving op verschillende plekken zorgt dat er snel inconsistenties ontstaan.
- arrow_right Mutatie en aanvulling van regels vergroot de kans op inconsistenties.
Lees meer
Uitdaging 4: Controle over workflow
- arrow_right Voor het aanleveren van bestanden is verbinding nodig met de verschillende koppelvlakken van de landelijke voorziening.
- arrow_right Voor het juist aanleveren van bestanden is controle over de complexe workflow vereist.
Lees meer
Zo eenvoudig mogelijk van wet naar loket met het Match™ platform
Knowledge Values heeft een unieke oplossing om de digitale transitie naar het DSO zo eenvoudig mogelijk te maken. Waar diverse partijen het nieuwe omgevingsplan via een klassieke werkwijze baseren op juridische teksten verbonden aan kaarten, kiezen wij voor een integrale, modelgebaseerde aanpak waarbij we uitgaan van twee maximaal eenvoudige stappen.

1. Ontwerp een 7e generatie model
Regelgeving wordt opgesteld en vastgelegd in een op wetenschap gebaseerd 7e generatie kennismodel. Deze methode is uitermate geschikt om complexe materie helder en gestructureerd weer te geven en maakt regelgeving begrijpelijk voor mens én computer. Het kennismodel verbindt toepasbare- en juridische regels. Deze werkwijze waarborgt consistentie tussen de verschillende vormen van regelgeving en zorgt ervoor dat aanpassingen maar op één plek doorgevoerd hoeven te worden. Zo creëer je een integraal model dat transparant, consistent, correct en eenvoudig aanpasbaar is.
2. Upload het 7e generatie model
Nadat het 7e generatie model volledig ontwikkeld is, kan het samen met de benodigde geografische bestanden geüpload worden in het Match™ DSO Portal. De STOP/TPOD- en STTR-bestanden worden volledig automatisch gegenereerd waardoor handmatige annotatie onnodig is en menselijke fouten geëlimineerd worden. Het Portal voert een check uit op volledigheid en juistheid en begeleidt alle stappen van het complexe aanleverprotocol. Via de geïntegreerde Digikoppeling worden vele honderden bestanden juist gecreëerd en verstuurd. Alle vormen van regelgeving worden gegenereerd vanuit één bron.